Afrika

År 1995 kom jag med turistvisum till Tanzania för att besöka en skulpturskola som låg i Bagamoyo - men – jag stannade i landet i över tre år. Jag kände mej hemma bland människorna där och dessutom fick jag möjligheten att göra porträtt i lera av underbara modeller.

 Bagamoyo är slavhistorien påtagligt närvarande, inte bara vid de arabiska forten och det lilla minnesmärket vid kyrkan, utan även i atmosfären. Jag beslöt mej för att göra en minnesskulptur av en slav. Men - det blev fem. Mina modeller hette Amina, Oredo, Fatima, Beatrice och Ernesto. Arbetet gjordes i naturlig storlek och enligt den traditionella afrikanska tekniken: först i lera för att sedan gjutas i betong.Efter två år var det dags att frakta de färdiga skulpturerna i enkla båtar, djonker, till Zanzibar.

Där placerades de i en rektangulär fördjupning utanför katedralen i Stone City. Det var platsen för den gamla slavmarknaden. Idag arbetar ett tiotal guider vid monumentet och kan berätta om slavarnas öden. 

Monumentet på Zanzibar ledde vidare till nästa arbete.

På årsdagen av bombattentatet mot amerikanska ambassaden i Dar es Salaam där 13 personer omkom, invigdes mitt monument "Hope out of Sorrow". Ambassadens skadade entréglas står bakom kvinnoskulpturen i färgad betong. Ingjutna I golvet ser man ansikten som avspeglar skräcken.
Monumentet står invid Nationalmuseet i Dar es Salaam.