Skulpturer

Att hugga i sten lärde jag mig av en mästare i Italien. Jag kom bra överens med den vita marmorn och njöt av arbetet. Efter några veckor sa min maestro: "du hugger på ett balanserat sätt och har bra hammarföring".
Då blev jag glad.

Under min tid i Afrika blev jag gästkonstnär i Chapangu Sculpture Park i Harare, Zimbabwe. Skulptörernas kompetens och självklara status var otroligt inspirerande. De var helt klart världsledande när det gäller att uttrycka sig i sten.Mina favoritstenar där blev den gröna kalkstenen, serpentine, och den lilafärgade onyxen, lepodelite.När jag sedan bosatte mej i Sverige lät jag importera flera ton onyx. Bitarna är plockade direkt på bergen så de har en egen form från början och rostbrun yta. Stenen är mycket hård och tål att vara utomhus hela året.
 
Jag börjar aldrig direkt att hugga. Först låter jag stenen inspirera mej.Snart känner jag vilka former som ligger dolda i stenen och kan sätta igång.Jag hugger fram skulpturerna med hammare och olika mejslar.När jag sedan ska slipa dem, kan jag använda maskin. Men poleringen, den sker för hand med slipkuddar och vatten.Så spelar de tre färgerna mot varandra: det rostbruna ytskiktet, den huggna grå ytan och den polerade lila färgen, som djupnar när det regnar.


-